Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2017 14:50 - 5 неща, които не трябва да правим, когато напускаме работа
Автор: razen Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2017 14:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много малко са хората, коиот работят на едно и също работно място, при един и същ работодател през цялата си трудова кариера. Обикновено се сменят 3-4, дори и повече работни места, респективно-работодатели. Това не е винаги по взаимно съгласие и често е съпътствано с доста неприятни емоции. Ето какво не трябва да правим, когато напускаме работа:
1. Ако ни е наложено дисциплинарно наказание- не трябва да действаме прибързано и емоционално. В случай, че ни е наложено дисциплинарнонаказание, работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или да приеме писмените му обяснения, да събере и оцени посочените доказателства. Когато работодателят предварително не е изслушал или не е приел писмените обяснения, дисциплинарното наказание може да бъде отменено от съда.
2. Прекратяване на трудови взаимоотношения срещу обизщетение- не трябва да се избързва с приемането на предложението на работодателя. Има 7-дневен срок, в който ако работникът не приеме обезщетението, предложението се смята за неприето. Ако приеме предложението, работодателят дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако не е уговорен по-голям размер на обезщетението.
3. При приятелска раздяла - Ако напускате работа планирано, в диалог с работодателя и без да му създадете излишни проблеми, можете да уговорите с него завръщане на работното място, в случай че новата работа се окаже не това, което е изглеждала.
4. Не предизвиквайте ненужни конфликти - Когато напускате по собствено желание, може първоначалон работодателят да не желае да ви освободи. Не се карайте с работодателя си, а по-добре проведете разговор, в който да обясните причините
5. Не разчитайте на устно уведомление, подайте молбата си за напускане в писмен вид - там трябва да се фиксира срокът за прекратяване на договора.  Ако се стигне до необходимостта от официално предизвестие за прекратяване от страна на служителя, то задължително трябва да носи входящ номер, а след това да се настоява и за резолюция на внесения документ. 


Вижте още полезни съвети ТУК





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razen
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 44214
Постинги: 40
Коментари: 3
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930